Medicijntekort in Nederland is groeiend probleem

4 november 2016 - Redactie Support Magazine

'Het medicijn dat je zo dringend nodig hebt, is helaas niet leverbaar.' Die boodschap krijgen Nederlanders steeds vaker te horen van hun apotheek. Geneesmiddelen worden in toenemende mate schaars in ons land. Waarom is dat zo? En valt er iets aan dat tekort te doen?

Volgens de KNMP, brancheorganisatie van apothekers, is het medicijnentekort in Nederland verviervoudigd in de afgelopen vijf jaar. Naar verwachting zijn eind 2016 ongeveer maar liefst 750 medicijnen niet leverbaar. Het gaat daarbij niet alleen om relatief onschuldige antibiotica, maar ook om medicijnen voor chronisch zieke patiënten, zoals het hartmedicijn Lanoxin en schildklierhormoon Thyrax. Alleen al het tekort op dat laatstgenoemde medicijn brengt ongeveer 350.000 personen de komende maanden in de problemen.

Bijwerkingen

De medicijnschaarste is voor iedereen een probleem, maar treft in het bijzonder mensen die afhankelijk zijn van specifieke medicijnen van een bepaald merk voor hun chronische aandoening of pijn. Dokters schrijven nu als oplossing steeds vaker andere vervangende geneesmiddelen voor, die niet altijd even goed werken. Wanneer je een middel langdurig gebruikt en plotseling overstapt op een ander merk, leidt dat nogal eens tot allerlei vervelende en soms ernstige bijwerkingen.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Wanneer je medicijn niet meer leverbaar is, komt dat mogelijk door een grondstoftekort of een productieprobleem. Daarnaast is er in Nederland het zogenaamde preferentiebeleid. Verzekeraars mogen zelf kiezen welke medicijnen en medicijnvarianten met dezelfde werkzame stof zij vergoeden. Door dit preferentiebeleid wordt Nederland steeds minder aantrekkelijk voor geneesmiddelenfabrikanten. Er valt voor hen, mede door het relatief lage aantal medicijnengebruikers en prijzen, geen winst te behalen.

Toezicht medicijnproductie

De regering laat weten dat ze actie onderneemt. Er komt één duidelijk punt waar je tekorten kunt melden en bedrijven worden verplicht hogere boetes te betalen als ze expres een tekort veroorzaken. Maar dat is nog niet alles. Zo wil de KNMP een vroege meldplicht van medicijnfabrikanten bij leveringsproblemen. Nefarma, belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, pleit daarnaast voor betere communicatie met patiënten. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kan zich daarin vinden en wil bovendien dat er meer toezicht komt op medicijnproductie.

Heb jij wel eens meegemaakt jouw medicijn niet leverbaar was? Laat het weten in een reactie.

(Bron: Supportbeurs)

Altijd op de hoogte blijven?