Zorgbazen opgepakt om miljoenenfraude met geld voor jongeren met handicap

Beslag op auto van zorgbestuurder. Foto via Openbaar Ministerie

Twee bestuurders van zorgbureaus in de regio Zaanstad en Tilburg zijn opgepakt op verdenking van pgb-fraude. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) om 4 miljoen euro. Het geld was bestemd voor zorg aan jongeren met een handicap, maar is vermoedelijk ergens anders voor gebruikt.

De betrokken zorginstellingen bieden huisvesting en begeleiding aan jongeren met een lichte en verstandelijke handicap en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis.

Pincodes afgestaan
De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben afgestaan. De bestuurders hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Daarbij zou pgb-geld gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschappen en de huur van panden.

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

(Bron: RTL Nieuws)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *