Zilveren Kruis: 'Het is doodeenvoudig om pgb-zorgaanbieder te worden'

11 mei 2018 - Redactie Support Magazine

Nederland telt naar schatting 36.000 pgb-houders die na een indicatie zelf zorg kunnen inkopen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft een derde van de pgb-cliënten onder haar hoede (12.000 mensen). In 20 procent van de uitbetalingen is er een vermoeden van onrechtmatigheid.

Het systeem van persoonsgebonden budget (pgb) bestaat nu zo'n vijftien jaar, misbruik op kleinere of wat grotere schaal per budgetaanvrager is van alle tijden. Maar de georganiseerde criminaliteit die op de forse budgetten van jaarlijks soms wel tienduizenden euro's per cliënt duikt rukt inmiddels op. Christine Rompa, woordvoerster van zorgverzekeraar Zilveren Kruis: "We zien verschuivingen. Het pgb heeft een steeds grotere aantrekkingskracht op mensen die zich inlaten met criminele praktijken. Het is doodeenvoudig om zorgaanbieder te worden. Er is niet eens een verklaring van goed gedrag nodig."

De route

Rompa schetst de route: indicatie, toewijzing budget, zelf zorg inkopen en rekeningen indienen voor de 'achteraf controle'. "Als zorgkantoor zien we dan bedrijfjes de kop opsteken. Voordat de rekeningen moeten worden verantwoord, verdwijnen ze, duiken ze weer ergens op." Ze haalt twee voorbeelden aan: in Utrecht waar opsporingsdiensten twee broers oppakten die worden verdacht van verduistering van zes miljoen euro aan pgb-gelden met een thuiszorgbureau en in Drenthe waar vorig jaar een inval is gedaan bij een pgb-zorgaanbieder: "Daar lagen de kalasjnikovs in de kast. Maar voor veel mensen is het pgb een heel goed instrument. Het is een kwestie van aan de voorkant verbeteren."

Strengere eisen

Zilveren Kruis, pgb-belangenvereniging Per Saldo en de Tweede-Kamerfractie van D66 hebben eind april de handen ineen geslagen voor strengere eisen aan zorgbureaus. Zo zouden bemiddelingsbureaus niet langer verantwoordelijk mogen zijn voor de administratie, maar hooguit eenmalig een bemiddelings-fee in rekening mogen brengen. Het gaat volgens 'de drie' ook om het bijbrengen van meer budgetvaardigheden. Binnen twee jaar zouden de bemiddelingsbureaus helemaal moeten verdwijnen. Uit cijfers van de Sociale Verzekersbank (SVB), meldt dagblad Trouw, blijkt dat gemeenten vorig jaar 8 procent minder pgb's hebben afgegeven. Belangenvereniging Per Saldo vermoedt dat gemeenten voorzichtiger worden uit angst voor fraude.

(Bron: BN DeStem)

Altijd op de hoogte blijven?