Zelfbeeld, lichaamsbeeld en lichaamsbewustzijn

Hoe kijk je naar je eigen lijf en welke invloed heeft dit op je zelfbeeld? Speelt je beperking hierbij een rol? En zo ja, welke? Een duidelijke vraag in mijn mailbox. Energiek verbind ik mijzelf aan dit onderwerp. Boeiend en als thema ook niet helemaal nieuw voor mij. Mijn lijf is anders dan gebruikelijk en zeker niet perfect. Mijn lijf past vaak niet bij mijn actieve geest en zelfs niet altijd bij het beeld wat ik in mijn hoofd van mijn lichaam heb.

Vorig jaar, ergens in Amsterdam. Ik ga naar het toilet en was even later mijn handen bij de wasbakken. Automatisch kijk ik omhoog. Geen spiegel maar een briefje: ‘Hier komt geen spiegel. Je bent goed zoals je bent.’ Ik weet nog dat het me raakte. Ik plaatste er zelfs een foto van op Facebook. Ik schreef erbij: ‘Precies op het goede moment de juiste boodschap’.

Je zelfbeeld bouw je in de loop van je leven op in contact met anderen en doordat we onszelf met anderen vergelijken. Het gaat over hoe je naar jezelf kijkt, hoe je jezelf omschrijft. Het gaat bijvoorbeeld over je karakter, interesses, kwaliteiten, je beweegredenen en overtuigingen. Een onderdeel van je zelfbeeld is je lichaamsbeeld. Dat wat je ziet wanneer je in de spiegel kijkt, hoe je naar je lichaam kijkt. Je fysieke zelfbeeld.

Wil je meer lezen over psychologische onderwerpen als je zelfbeeld en lichaamsbewustzijn? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *