Wordt golf een paralympische sport?

Monique Kalkman-Van den Bosch als golfster

Op maandag 11 en dinsdag 12 december is in St Andrews een conferentie gehouden over golf voor mensen met een beperking. De aanwezige partijen streven ernaar dat golf een paralympische sport wordt.

Alle grote internationale golforganisaties – zoals de R&A, de USGA en de International Golf Federation – waren aanwezig in Schotland om informatie te delen om meer mensen met een beperking bekend te maken met de golfsport.

Inspirerende verhalen
Volgens de organisaties sluiten de kernwaarden en -kwaliteiten van golf bij uitstek aan bij mensen met fysieke en/of verstandelijke beperkingen. Er zijn legio inspirerende verhalen van mensen met een beperking die een nieuw leven aan golf danken. Een voorbeeld, en een van de sprekers in St Andrews, is ex-militair Stewart Harries; luister en kijk hier naar zijn verhaal.

De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Golf is sinds 2016 weer een olympische sport. Alle partijen aanwezig in St Andrews zijn het erover eens dat golf op de Paralympische Spelen krijgen een gigantische stap vooruit zou betekenen. De kernwaarden van golf sluiten naadloos aan bij die van de Paralympische Spelen. Het vergroten van de zichtbaarheid van golf als sport voor mensen met een beperking wordt alom gezien als de grootse kans bij het succesvol toevoegen van golf aan de familie van paralympische sporten.

Beperkte speelgerechtigdheid
Naar alle waarschijnlijkheid zal de International Golf Federation begin 2018, namens alle leden waaronder de NGF, een ‘bid’ uitbrengen bij het Internationaal Paralympisch Comité om golf op de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs te krijgen. Mocht dat lukken, dan zal ‘slechts’ de groep spelers met een beenamputatie speelgerechtigd zijn. Pas de edities daarna zullen andere handicapgroepen in overweging genomen worden. De reden hiervoor is dat er op basis van grondig onderzoek moeten worden aangetoond wat de consequentie van de beperking is.

Er bestaat geen enkele twijfel dat na deze historische conferentie in The Home of Golf, de internationale golfgemeenschap op alle haar beschikbare podia zal pogen golf als sport voor mensen met een beperking te promoten en omarmen.

(Bron: Golf.nl)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Wordt golf een paralympische sport?

  1. Younis
    29 december 2017 at 20:53

    Hi
    Mag ik op deze side mijn wk champion invalide sport en fitness foto bijlagen
    Gr, Younis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *