Windows 10 krijgt oogbediening voor gebruikers met verlamming

Besturingssysteem Windows 10 krijgt de mogelijkheid om volledig en soepel bestuurd te worden met enkel de ogen, voor gebruikers met een beperking zoals een verlamming.

Een hackaton-project binnen Microsoft is uitgegroeid tot een volledige nieuwe Windows 10-functie voor mensen met een lichamelijke beperking. Geïnspireerd door iemand met de ziekte ALS gingen medewerkers aan de slag met een functie waarbij Windows 10 volledig met de ogen bestuurd kan worden.

Dergelijke systemen bestaan al jaren: wetenschapper Stephen Hawking lijdt aan ALS en staat bekend om zijn rolstoel met spraakcomputer. Toch zijn dergelijke systemen vaak nog vrij traag en ingewikkeld. Gebruikers moeten steeds even naar elke letter staren, waardoor zelfs het typen van enkele woorden lang kan duren.

Sneller en goedkoper
Het systeem van Microsoft werkt veel sneller. De functie ‘shape writing’ is een soort Swype-toetsenbord voor de ogen. Gebruikers kunnen simpelweg snel van letter naar letter kijken, en het systeem interpreteert wat zij willen typen en biedt een aantal mogelijke alternatieven. Gebruikers kunnen met enkel hun ogen ook wisselen tussen dat toetsenbord en de muis, wat een volledige bediening met de ogen mogelijk maakt.

De nieuwste previewversie van Windows 10 bevat Eye Track al. In eerste instantie wordt alleen Engels ondersteund, maar het bedrijf wil snel meer talen toevoegen. Om de functie te gebruiken is de Tobii Eye Tracker 4C nodig, een oogsensor die eigenlijk voor games is ontwikkeld. De sensor kost 159 euro.

(Bron: Bright)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Windows 10 krijgt oogbediening voor gebruikers met verlamming

 1. 10 augustus 2017 at 09:00

  Zo mooi dit!
  Wat Microsoft fantastisch maakt, doen wij al jaren met Alea oogbesturing en GRID2 software van SmartBox, in het Nederlands.
  Met Nederlandse woord en zin voorspelling, volledig geïntegreerd met Windows (7, 8 en 10)
  Met de GRID3 NL versie, welke sinds Q1 2017 beschikbaar is, doen we dit nog mooier en met Nederlandse werkwoord vervoegingen.
  GRID2 en GRID3 zijn snelle en eenvoudig toegankelijke aanpassingen met integratie voor PC aanpassing, Ondersteunende Communicatie hulpmiddelen en Omgevingsbediening .
  Mits onderbouwd en met de juiste motivatie / indicatie via verzekeraars als hulpmiddel beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *