'Werkende mensen met handicap krijgen niet onder bijstandsniveau betaald'

15 december 2017 - Redactie Support Magazine

Werknemers met een handicap gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering. "Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan", is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen.

Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden. Om de kans op werk voor mensen met een arbeidshandicap te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels.

Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een werknemer met een handicap die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon.

Zorgen

Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben. "De regering doet een keiharde aanval op de beschaving. Van de VVD kunnen we dit verwachten, maar dat CDA, D66 en CU dit mogelijk maken, is onvoorstelbaar", aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens hem ontneemt het voorstel juist iedere motivatie om te gaan werken, "want je gaat er niets meer op vooruit."

Knel

Volgens de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart verliezen betrokkenen het recht op een volledige werkeloosheidsuitkering en een normaal pensioen. "Op deze manier komen mensen met een arbeidshandicap in de knel."

Van Ark wil met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en mensen met een arbeidshandicap in gesprek over de voorgestelde veranderingen.

(Bron: NU.nl)

Altijd op de hoogte blijven?