Solliciteren ingewikkeld? Je werkplek niet toegankelijk? Zoveel bomen dat je het werkbos niet meer ziet? Dat is niet nodig, vinden ze bij de Belastingdienst. We vroegen zes medewerkers naar hun beste advies voor zowel werkgevers als (toekomstige) werknemers met een handicap.

Tekst: Robin Wubben

Peter_03815 Peter Voskuilen. Foto: Mathilde Dusol 1. Peter Voskuilen - Medewerker Belastingdienst

“Neem een hulporganisatie in de hand als je gaat solliciteren. Dat kan een jobcoach zijn, een werk- en leerbedrijf of het UWV. Zij hebben vaak meer connecties, een breder netwerk, en dat kan helpen als je solliciteert met een handicap. Zelf vind ik dat je je handicap best mag benoemen in een sollicitatiebrief. Het maakt je verhaal sterker. Door ervan weg te blijven, kan een werkgever denken dat het ook écht een probleem is. En vraag mensen om met je mee te denken, bijvoorbeeld qua toegankelijkheid. Er zijn allerlei organisaties - bijvoorbeeld via Accessibility.nl - met kennis op dat gebied. Je hoeft niet alle oplossingen zelf te bedenken.”

Hans_03870 Hans Dobbenberg. Foto: Mathilde Dusol 2. Hans Dobbenberg - Teamleider

“Vanuit mijn ervaring met werken met mensen met een handicap vind ik dat iedereen kennis en informatie daarover zou moeten hebben. Ik heb er zelf veel van geleerd en weet dat het gewone, gemotiveerde medewerkers zijn die af en toe geholpen moeten worden, maar vooral toegevoegde waarde hebben, net als iedere andere werknemer. En dat zou iedere werkgever moeten weten.”

Liduine_03870 Liduine Frequin. Foto: Mathilde Dusol 3. Liduine Frequin - Afdelingshoofd TalentWerkt!

“Mensen blijven in hun werk vaak te lang in problemen hangen, zonder hulp te zoeken. Daarom vind ik dat iedereen die binnenkomt bij een werkgever, en zéker iemand die op de een of andere manier een afstand heeft tot de arbeidsmarkt, niet alleen een jobcoach, maar ook een buddy zou moeten krijgen. Een collega waarmee je kunt sparren als je ergens tegenaan loopt; of dat nou werkinhoudelijk is, qua toegankelijkheid of iets in de thuissituatie. Gewoon iemand waarmee je alles kunt bespreken, iemand die met je mee kan denken en waarmee je dingen samen op kan lossen.”

Chris_03815 Chris Rodermond-Groenveld. Foto: Mathilde Dusol 4. Chris Rodermond-Groenveld - Jobcoach

“Wees vooral jezelf. Of je je handicap wel of niet meldt in een sollicitatiebrief of aan je werkgever, is helemaal aan jou. Twijfel je of je er iets over moet vertellen? Dan is er op de website van Samen Sterk Zonder Stigma (samensterkzonderstigma.nl) een module Coral 2.0, die je in kunt zetten. Dat is een digitale vragenlijst met antwoorden die je kunnen helpen bij de overweging wat je wel en niet deelt met je (toekomstige) werkgever. Een jobcoach kan je daar ook weer verder bij helpen. Voor werkgevers goed om te weten: mijn ervaring is dat iemand met een handicap vaak enorm gemotiveerd is om te werken. Hou daar rekening mee!”

Roos_03785 Roos Kroonstuiver. Foto: Mathilde Dusol 5. Roos Kroonstuiver - Medewerker Belastingdienst

“Belicht vooral je goede kanten. Je hoeft niet te vertellen wat je niet kunt, maar maak het aan de andere kant ook niet mooier dan het is. Uiteindelijk snijd je jezelf daarmee in de vingers en creëer je verwachtingen die je niet waar kunt maken. En solliciteer ook eens bij een bedrijf waar niet direct je interesse ligt, want het kan zomaar aansluiten bij wat je goed kunt. Ik had zelf nooit de ambitie om bij de Belastingdienst te gaan werken, tot mijn jobcoach aangaf dat hij het idee had dat het bij me zou passen. En uiteindelijk zit ik hier heel goed op mijn plek. Dat had ik niet zien aankomen; succes zit soms op onverwachte plekken.”

Jonna_03767 Jonne Cristen. Foto: Mathilde Dusol 6. Jonne Cristen - Werkbegeleider

“Veel mensen met een handicap hebben de ervaring dat werkgevers vooral kijken naar wat niet kan, en te weinig naar de mogelijkheden. Vaak al voor iemand aangenomen wordt, heeft een werkgever al allerlei obstakels bedacht. Natuurlijk kom je uitdagingen tegen, maar als je daar vooraf al van uitgaat, kom je niet verder. Obstakels los je wel op als ze zich voordoen. Voor het zelfvertrouwen van de werknemer doet het heel veel als je als werkgever kijkt naar wat diegene wel kan. Door die focus te verleggen, gaat iemand heel anders naar zichzelf kijken.”

Meer lezen?

Eerder publiceerden we het artikel 'TalentWerkt! Uitdagingen bij de Belastingdienst' waarin Annemarie Kuiper vertelt over haar werk bij de Belastingdienst via de afdeling TalentWerkt!.

Altijd op de hoogte blijven?