Universiteitssite crasht na vrijgeven proefschrift Stephen Hawking

De website van de Universiteit van Cambridge was maandag enige tijd onbereikbaar nadat een in 1966 geschreven proefschrift van astrofysicus Stephen Hawking gratis online was gezet.

Hawking schreef in 1966 zijn doctoraatsthesis Properties of expanding universes, met theorieën over het ontstaan van het heelal. De scriptie is al jarenlang het meest opgevraagde item in de afgeschermde online-database van de universiteit, die iedere paar maanden honderden aanvragen ontvangt van personen die het werk willen downloaden.

In het kader van de tiende internationale Open Acces Week, waarin aandacht wordt gevraagd aan het vrij toegankelijk maken van (wetenschappelijke) publicatie, is het proefschrift sinds maandagochtend gratis te downloaden. De belangstelling was op de eerste dag zó groot dat de servers van de site overbelast raakten.

‘Kijk naar de sterren’
Hawking (75) heeft de zenuwziekte ALS, en zit daardoor vanaf jonge leeftijd in een rolstoel. De stem van de astrofysicus wordt door een computer aangestuurd. Op de website van de universiteit zegt Hawking te hopen mensen te inspireren om niet naar de grond, maar naar de sterren te kijken, en meer over het universum na te denken.

(Bron: NU.nl)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *