Traplift mag van Tweede Kamer bij verhuizing niet naar de vuilstort

15 december 2017 - Redactie Support Magazine

Zorgminister Hugo de Jonge wil met de gemeenten in gesprek over het tegengaan van verspilling bij het verstrekken van hulpmiddelen zoals rolstoelen en trapliften. Dat zei de CDA-bewindsman donderdag tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.

Eerder deze week hadden onder meer de coalitiepartners CDA en D66 er al op aangedrongen meer actie te ondernemen tegen het verkwisten van zorggeld. Zij kregen steun van een Kamermeerderheid. Aanleiding van hun pleidooi was de ophef die is ontstaan nadat een oudere dame de traplift van haar man weer moest teruggeven aan de gemeente na diens overlijden.

Vuilstort

De vrouw had de traplift juist willen houden, omdat zij zelf ook steeds slechter ter been werd. De gemeente stond dit echter niet toe. Toen de dame vroeg wat er dan met de traplift zou gebeuren, kreeg zij te horen dat deze naar de vuilstort zou gaan. CDA-Kamerlid Lenny Geluk stelde naar aanleiding van deze kwestie enkele weken geleden een meldpunt in over de verspilling van hulpmiddelen in de zorg.

Naar eigen zeggen wilde Geluk 'meer inzicht krijgen' in hoe vaak dit gebeurt en waar het precies misgaat. "Trapliften, rolstoelen of scootmobielen van ouderen en mensen met een beperking moet je niet zomaar weggooien maar gewoon hergebruiken", aldus het Kamerlid.

Verpieteren

Haar D66-collega Vera Bergkamp deelt die mening. Ook zij krijgt naar eigen zeggen veel mails met voorbeelden van mensen "wier rolstoel net zo duur was als een middenklasse auto, volledig aangepast aan hun handicap, maar toch niet mee mocht verhuizen". "Of van een moeder wier zoon van 14 maar liefst tien maanden moest wachten op zijn rolstoel, terwijl hij al helemaal uit de vorige was gegroeid." Het is volgens haar logischer en goedkoper om de rolstoelen gewoon opnieuw in te stellen en te gebruiken in plaats van ze bij gemeenten te laten verpieteren.

Minister De Jonge erkende dit en zegde de Kamer toe extra maatregelen te overwegen. De VVD wil dat het kabinet ook de 'signalen' onderzoekt dat Nederlanders hoe dan ook relatief veel betalen voor medische hulpmiddelen. Duitsland, dat een groot land met dus een grote inkoopmacht is, zou volgens Kamerlid Aukje de Vries soms wel tot 30% goedkoper uit zijn. Ze verzocht om een onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt.

Thuiswonende ouderen

De coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie drongen er verder bij het kabinet op aan om hoe dan ook meer oog te hebben voor zorgbehoevende ouderen die thuis wonen. Ruim 90% van de ouderen woont nog altijd op zichzelf en heeft daarbij geregeld ondersteuning van bijvoorbeeld thuiszorg of wijkverpleegkundigen nodig.

Lees verder op de website van Het Financieele Dagblad

(Bron: Financieele Dagblad)

Altijd op de hoogte blijven?