Toegankelijkere intercity als schaalmodel voorvertoond

Foto via NS

De NS heeft een schaalmodel onthuld van de nieuwe intercity. Opvallend aan het uiterlijk zijn de lange spitse neus en de brede zwarte baan langs de ramen. Binnen wachten de reizigers stopcontacten, een afvalscheiding en speciale stoelen voor zwangeren en mensen met een beperking.

De eerste ritten van de Intercity Nieuwe Generatie, afgekort ICNG, zijn pas in 2021. De trein moet dan met 200 kilometer per uur gaan rijden tussen Amsterdam en Breda. Een jaar later volgen andere trajecten. De nieuwe trein gaat op drukke trajecten zowel over gewoon spoor als over de hogesnelheidslijn rijden.

De NS heeft bij de Franse treinenbouwer Alstom 79 van deze nieuwe intercitytreinen besteld. De vervoerder heeft een optie voor nog eens 150 treinstellen, wat 80.000 extra stoelen moet opleveren.

Behalve de NS konden ook reizigers hun zegje doen over het nieuwe ontwerp. Zij mochten meedenken bij de inrichting en de keuze voor de stoelen.

Rolstoeltoilet
Op haar eigen website vertelt NS nog meer over de toegankelijkheid: “De treinen hebben onder meer (rolstoeltoegankelijke) toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling op de balkons, led-verlichting met Intelligent Light Control, (USB-) stopcontacten (in eerste en tweede klasse), een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte. Zo zorgen we voor maximaal gemak onderweg.”

(Bron: NOS)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Toegankelijkere intercity als schaalmodel voorvertoond

  1. karen
    3 oktober 2017 at 20:19

    Is dit nieuwe schaalmodel ook ergens te bewonderen, in het spoorwegmuseum van Utrecht bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *