Toegankelijk uitgaan staat centraal tijdens Week van de Toegankelijkheid

Op maandag 2 oktober is de aftrap van de Week van de Toegankelijkheid 2017. Dit jaar staat de Week helemaal in het teken van toegankelijk uitgaan voor iedereen. In het hele land zijn activiteiten waarmee we laten zien dat uitgaan naar een café, restaurant, concert of festival, toegankelijker en aangenamer kan voor mensen met een beperking. De Week van de Toegankelijkheid is van 2 tot en met 7 oktober.

Mensen met uiteenlopende beperkingen hebben te vaak te maken met allerlei belemmeringen als ze willen uitgaan. Denk aan ontoegankelijke cafés, restaurants en festivals, onbegrijpelijke informatie over kaartjes en menu’s, of horecazaken die niet goed weten hoe ze uitgaan voor mensen met een beperking of chronische ziekte een stuk toegankelijker en aangenamer kunnen maken.

In de Week van de Toegankelijkheid richten we ons op het voorkomen en oplossen van belemmeringen zodat mensen met een beperking of chronische ziekte overal kunnen uitgaan.

Activiteiten
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn in het hele land activiteiten waarbij de horeca een grote rol speelt. Een kleine greep uit de ruim 100 georganiseerde activiteiten:

  • Kroegentocht in Arnhem (5 oktober): daar wordt getest hoe staat het met toegankelijkheid op dé uitgaansspot in die gemeente: de Korenmarkt.
  • Kroegentocht in Amsterdam (7 oktober). Daar krijgen barmedewerkers informatie over doofheid en leren ze basisgebaren voor in een kroeg.
  • Met een blind belevings-diner in Hoogeveen (3 oktober) ervaar je geblinddoekt hoe het is om te dineren als je blind bent. Je beleeft hoe zintuigen zich aanpassen aan een situatie van niets zien.
  • Met een Expeditie Gastvrije binnenstad in Zwolle (3 oktober) gaan architecten, ontwerpers, uitvoerders, handhavers en ervaringsdeskundigen de binnenstad in om te ervaren hoe het staat met de gastvrijheid en toegankelijkheid.
  • 5D SPEELT: twee toegankelijke theatervoorstellingen in Amsterdam (6 oktober).
  • Studenten van ROC Midden-Nederland houden een Instagram-actie: #toegankelijkheidvoormijis

Meer informatie over activiteiten tijdens de Week is te vinden op www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Aftrap Week van de Toegankelijkheid: maandag 2 oktober in Breda
De aftrap van de Week van de Toegankelijkheid wordt verricht in Breda door Tweede Kamerlid Anne Kuik (woordvoerder zorg, CDA) en wethouder Miriam Haagh (PvdA), wethouder Zorg en Welzijn in Breda. Kuik zet zich in voor een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een handicap. Er is gekozen om de aftrap te doen in Breda omdat de gemeente meedingt naar de titel van toegankelijkste stad van Europa.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *