Teleurstellende eerste dag in PyeongChang voor alpineskiërs

Niels de Langen. Foto: Mathilde Dusol.

De openingsdag van PyeongChang 2018 is voor de Nederlandse ploeg in mineur geëindigd. Alleen Niels de Langen keek redelijk tevreden terug op zijn eerste paralympische optreden. De 19-jarige zitskiër uit het Gelderse Heteren eindigde op de 14e plaats.

De Langen vond zijn eerste paralympische optreden niet anders dan andere wedstrijden. “Ik had verwacht dat ik wat meer gespannen zou zijn, maar ik was best relaxed”, zegt hij. “Ik ben aan deze dag begonnen zoals elke andere dag. Rustig aan, met de bus hierheen, onderweg slapen, de piste verkennen, wachten en dan starten. Eigenlijk is het niks bijzonders.” Hoewel hij tevreden was over zijn race, zag De Langen ook nog wel verbeterpunten. “Er waren zeker dingen die ik beter had kunnen doen, maar over het algemeen ging het wel goed.”

Teleurgesteld
Voor Anna Jochemsen en zitskiër Jeroen Kampschreur kwam er na een valpartij een vroegtijdig einde aan hun afdaling. “Ik ben enorm teleurgesteld”, vocht de 32-jarige Jochemsen tegen haar tranen. “Ik heb twee van de drie medaillewinnaressen vorige maand nog verslagen. Dus is het heel jammer dat dat hier niet lukt. Het is een stom foutje waardoor ik val. Je skiet op het randje, wilt altijd maar harder. Met een klein bultje kun je dan zomaar uit balans raken. Zeker omdat ik op één been ski.”

Voor drievoudig wereldkampioen Kampschreur was de afdaling niet zijn belangrijkste onderdeel. “Maar ik had hier wel een leuk resultaat – top-6 – neer kunnen zetten. Ik ski op z’n hardst naar beneden, daardoor maak ik wat sprongen en in de lucht raak ik in onbalans. Dan kun je daar niks aan corrigeren. Een combinatie van pech en een foutje van mezelf.”

Negentiende
Jeffrey Stuut eindigde bij de staande skiërs als negentiende. Gefrustreerd en teleurgesteld kwam hij over de finish. “Het was gewoon geen goede run. Bovenin al zat ik niet op de goede lijn. Daardoor raakte ik snelheid kwijt. Ik heb geprobeerd zo snel mogelijk naar beneden te komen, maar wist onderweg al dat ik kansloos was. Je bent sportman, vecht tot het eind. Ook als het al klaar is. Ik heb op het einde echt goed skiën laten zien. Dat vind ik ook belangrijk, dat mensen zien dat ik goed kan skiën. Ik heb het in mee, maar het kwam er vandaag niet uit.”

Morgen staat voor de Nederlandse alpineskiërs de Super G op het programma. Dan komt ook Linda van Impelen in actie.

(Tekst: Robin Wubben/Parawatcher)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *