“Ik schrok toen ik zag dat mijn date gehandicapt was”

Foto via Deviantart/eXcer

Een artikel in dagblad Trouw leidde de afgelopen dagen tot een stroom van (vaak verontwaardigde) reacties op de Facebookpagina van Support Magazine. Het gaat om de rubriek Moderne Manieren, waarin Trouw-redacteur Beatrijs Ritsema vragen van lezers beantwoordt op het gebied van etiquette. De vraagsteller van afgelopen zaterdag (vrouw, 50-plus) had een date, maar dat bleek een ‘onprettige verrassing’: de man met we ze had afgesproken, bleek een fysieke handicap te hebben. Had hij dat moeten zeggen of niet?

Trouw-redacteur Beatrijs Ritsema vindt dat de date absoluut iets over zijn handicap had moeten zeggen. Want ‘liegen en verzwijgen liggen heel dicht bij elkaar in zo’n geval.’ Ze heeft het over handicap als ‘nadelig aspect’ en de man zou ‘nietsvermoedende vrouwen op oneigenlijke wijze binnenhengelen’. Dat schoot een van de Support-redacteuren in het verkeerde keelgat. Ze plaatste een bericht op Facebook en nam contact op met Beatrijs. Die had iets uit te leggen. Gelukkig deed Beatrijs Ritsema dat ook. In een mail die we hieronder met haar toestemming plaatsen:

Reactie Beatrijs Ritsema
“Dank voor uw reactie. De vraag behandelde de specifieke situatie van internetdating. Dus niet het algemene geval waarbij mensen elkaar spontaan tegenkomen bij een sociale gelegenheid of in het openbaar vervoer, maar bij het zoeken naar een liefdespartner. Het gaat hier niet over discriminatie bij sollicitaties of het huren van woningen of de toegang tot openbare voorzieningen, maar over liefde. Als het om de liefde gaat, hebben mensen zoal hun voorkeuren. Die voorkeuren kunnen begrijpelijk of verachtelijk zijn, maar in liefdesaangelegenheden wordt nu eenmaal gediscrimineerd. Het simpelste voorbeeld, wat ook iedereen altijd prima vindt, is leeftijd. Iemand (m/v) van dertig jaar zal onprettig verrast zijn, wanneer degene met wie een afspraak is gemaakt een persoon (m/v) van 60 blijkt te zijn. Als dat feit erbij was gezegd, was die hele afspraak niet gemaakt. Leeftijd is niet iets om je voor te schamen, maar de afspraak was wel tijdverspilling. Zo ligt het ook met een eigenschap als rolstoelgebondenheid. Mensen hebben het recht om nee te zeggen tegen een liefdespartner met die eigenschap. Net zoals ze het recht hebben om nee te zeggen tegen sporthaters of tegen mensen met een andere religie dan zijzelf. Er zijn genoeg andere mensen die een handicap geen issue vinden. Daarom is het bij internetdating voor alle partijen beter, als er van tevoren duidelijkheid wordt betracht. Juist de openheid daarover haalt het uit de taboesfeer volgens mij.
Met vriendelijke groet,
Beatrijs”

Wat vind jij van de moderne etiquette uit het artikel van dagblad Trouw? En heeft Beatrijs Ritsema haar opvatting over dating met een handicap duidelijk(er) gemaakt in haar nieuwe reactie? We lezen graag je mening in een reactie onder dit artikel.

Facebook Twitter Email

  2 comments for ““Ik schrok toen ik zag dat mijn date gehandicapt was”

 1. willem heitlager
  12 januari 2018 at 20:32

  als iemand in een stoel zit vanwege een gebroken poot is ze dan ook negatief verrast
  tussen twee haakjes droeg zij een bril dan zou hij ook neg verrast zijn met haar visuele handicap😨

 2. Jan de Jong
  15 januari 2018 at 14:02

  Voor mij is het onbegrijpelijk dat je op date gaat zonder dat de ander bekend is met jouw beperking. Dit is een kwestie van eerlijkheid en een volwassen houding.
  Volgens mij ben je nog niet toe aan dating als je niet open bent over je gebondenheid aan een rolstoel.
  Voor alle duidelijkheid: sinds m’n 12e zit ik (64) in een rolstoel en ik ben 30 jaar gelukkig getrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *