Samenwerking Ronald McDonald Kinderfonds en Prinses Máxima Centrum

Ronald McDonald Kinderfonds Nederland en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht slaan de handen ineen als partners in ontwikkelingsgerichte zorg.

Ronald McDonald Kinderfonds Nederland en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht slaan de handen ineen als partners in ontwikkelingsgerichte zorg. Maandag 23 april tekenden beide organisaties daarvoor een samenwerkingsovereenkomst in het in aanbouw zijnde Prinses Máxima Centrum. Onderdeel van de samenwerking is de exploitatie van de Ronald McDonald Huiskamer bestaande uit twee ruimtes en een financiële bijdrage aan de realisatie van dertien ouderkamers.

Het uitgangspunt in de samenwerking is dat het gewone leven van kind én gezin zoveel mogelijk moet doorgaan, tijdens en na de behandeling.

Samen zijn
De Ronald McDonald Huiskamer wordt geheel gerund door vrijwilligers van Ronald McDonald Huis Utrecht. Patiënten kunnen daar met hun ouders, broertjes en zusjes in een huiselijke omgeving ontspannen, koken en samen zijn. Het Ronald McDonald Huis Utrecht gaat waar mogelijk ook onderdak bieden aan gezinnen van kinderen die voor meerdaagse dagbehandeling in het Prinses Máxima Centrum zijn zodat zij in de nabijheid van het ziekenhuis kunnen overnachten. Ook leveren vrijwilligers van het Ronald McDonald Huis Utrecht een bijdrage aan de kinderopvang van broers en zussen van kinderkanker patiënten.

Daarnaast zal het Ronald McDonald Kinderfonds Nederland financieel bijdragen aan de realisatie van dertien ouderkamers die onderdeel zijn van de ouder-kind kamers door middel van een schenking van 1 miljoen euro. De ouder-kind kamers zijn unieke units waar ouders dicht bij hun zieke kinderen kunnen verblijven. Dit is ook precies waar het Ronald McDonald Kinderfonds zich sterk voor maakt, want zieke kinderen kunnen niet zonder hun ouders.

Beleving van het kind
Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum, is blij met de samenwerking en de schenking van het Ronald McDonald Kinderfonds. “In het Prinses Máxima Centrum draait alles om de beleving van het kind. Wij willen dat kinderen met kanker zich zo normaal mogelijk kunnen ontwikkelen, ondanks hun ziekte en de behandelingen die daarbij horen. Het is daarom belangrijk dat ouders dicht bij hun zieke kind kunnen verblijven en zo de angst en stress van hun kind kunnen verminderen.”

Sneller herstel
Directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds Renate Westerlaken onderschrijft het belang. “De invulling van deze samenwerking past goed bij onze visie om gezinnen bij elkaar te houden tijdens intensieve medische behandeltrajecten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen sneller herstellen als hun ouders dichtbij zijn. Ouders houden op hun beurt de zorg voor hun zieke kind langer en beter vol, als ze vlakbij hun kind een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken en opladen. Het is mooi om te zien hoe het Ronald McDonald Kinderfonds Nederland en het Prinses Máxima Centrum hier samen optrekken in ontwikkelingsgerichte zorg. We zijn zeer verheugd dat we elkaar aanvullen en de ontwikkelde kennis delen. We kunnen met recht spreken van een partnership.”

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *