Rolstoelatlete (13) maakt als eerste Europese vrouw achterwaartse salto

Lily Rice

Lily Rice, een dertienjarig meisje uit Groot-Brittannië is de eerste Europese vrouw die er ooit in slaagde om een achterwaartse salto te doen met een rolstoel. Na uren oefenen, slaagde de tiener er in Cardiff in om volledig rond haar as te draaien tijdens een WheelChair Motocross-event (WCMX).

WCMX is een sportdiscipline die lijkt op skateboarden of BMX’en en is bedoeld voor extreme sporters die in een rolstoel zitten.

Geen angst
Lily Rice heeft hereditaire spastische paraparese, een ziekte die de spieren aantast en haar fysieke conditie beperkt. Ze spendeert veel tijd in skateparken. “Je verwacht mensen op skateboards, fietsen of rollerblades te zien in skateparken”, zegt Lily. “Maar ik hoop dat men op een dag ook gewoon verwacht rolstoelen te zien.”

Het sportieve meisje kent geen angst en durft zich van alle hoogtes laten ‘vallen’, en wordt ook vaak gevraagd om haar kunsten te demonstreren als ze naar het skatepark gaat. “Mensen verwachten niet dat ik zoiets kan”, aldus Lily, die dan meteen laat zien dat ze geen enkele moeite heeft om meters naar beneden te ‘droppen’.

‘Niet beperkt’
Lily deed enkele weken geleden als eerste Europese vrouw, en tweede vrouw in de wereld, een achterwaartse salto tijdens een WCMX-evenement in Cardiff. Ze moest een paar keer oefenen, en landde daarbij vrij hard op haar gezicht en achterwerk, maar slaagde er uiteindelijk toch in om volledig rond haar as te draaien en netjes te landen.

“WCMX heeft mijn leven veranderd”, zegt Lily, maar ze zegt er ook bij dat het haar veel geld kost om een sportrolstoel op maat te laten maken. Ze organiseert nu een crowdfundingcampagne om het nodige geld te verzamelen zodat ze haar sport kan blijven beoefenen en droomt ervan om ooit haar kunsten te demonstreren in Californië.

Lily Rice hoopt dat ze ooit een rolmodel wordt voor andere mensen die een beperking hebben: “Ik hoop dat mensen naar me op zullen kijken en beseffen dat ik niet beperkt ben door mijn beperking.”

(Bron: GVA.be)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *