Politici hebben input nodig

De komende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zijn de eerste na de invoering van de Wmo 2015 en de inwerkingtreding van het VN-verdrag in 2016. Daarmee zijn het voor mensen met een beperking misschien wel de belangrijkste ooit. Onnodig te zeggen dat stemmen belangrijk is. Maar er is meer wat je als burger kunt doen. Een aantal tips op een rij.

Ook lokale politici hebben informatie uit het veld nodig om hun werk goed te kunnen doen. Bouchra Dibi, raadslid voor de PvdA in Utrecht, geeft feilloos aan hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking van zich laten horen: “Gemeentepolitiek is erg belangrijk voor mensen met een handicap omdat wij als raad dagelijks bezig zijn met zaken die mensen met een beperking aangaan. Ons doel is om in de politiek zaken te veranderen, te verbeteren. Maar dan moeten wij wel input, informatie krijgen van mensen die weten wat er in de praktijk gebeurt.” In actie komen is dus belangrijk, helemaal bij gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat kun je als burger nu precies doen? Belangenorganisatie Iederin zette een aantal tips op een rij.

Erop af
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden vaak bijeenkomsten georganiseerd waarbij politici in gesprek gaan met burgers. Hier kun je horen wat de plannen zijn en je vraag stellen of je verhaal doen (let wel: soms moet je je vraag van tevoren doorgeven). Op de site van lokale politieke partijen kun je de standpunten vinden. Kijk of het partijprogramma toegankelijk is en leidt tot inclusie. Probeer hierbij vooruit te denken; wat heb je de komende vier jaar nodig om mee te doen? Wat wordt hierover gezegd in het programma? Heb je een vraag of mis je iets, dan kun je op de site de telefoonnummers of mailadressen vinden van gemeenteraadsleden en wethouders. Ook kun je langsgaan tijdens de partijspreekuren om te laten weten waar je in de praktijk tegenaan loopt of welke ideeën je hebt om inclusie te bevorderen.

Wil je helemaal voorbereid de periode rond de gemeenteraadsverkiezingen in gaan? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *