Paraskiërs Kampschreur en Stuut winnen Europa Cup

Tijdens de Europa Cup paraskiën in SnowWorld Landgraaf was zitskiër Jeroen Kampschreur (foto) onnavolgbaar. Het 18-jarige supertalent, dat vorig seizoen drie wereldtitels veroverde, won de slalom met overmacht. De 22-jarige Jeffrey Stuut zorgde bij de staande mannen voor een gouden plak voor Oranje.

Een betere start van het paralympische seizoen hadden de twee mannen, die Nederland ook in PyeongChang zullen vertegenwoordigen, zich niet kunnen wensen.

Voorsprong uitgebouwd
Moeiteloos knalde Kampschreur op topsnelheid langs de slalompalen in de sneeuwhal. “Dit is mijn thuisbasis, ik heb hier in het verleden veel getraind”, verklaarde Kampschreur het gemak waarmee hij over de ijzige piste gleed. Vorig jaar stond hij hier op de Europa Cup ook op de hoogste trede. “Maar ik heb mijn voorsprong op de concurrentie wel verder uitgebouwd. Dat is fijn om te weten aan de start van een paralympisch seizoen. In de zomer hebben we heel veel getraind en dat is duidelijk productief geweest.”

Meende hij een jaar geleden nog dat de slalom ‘niet helemaal zijn onderdeel’ was, inmiddels weet hij wel beter. Op het WK in het Italiaanse Tarvisio werd hij afgelopen januari wereldkampioen op de slalom, reuzenslalom en supercombinatie. Op de Paralympische Spelen hoopt hij die topprestatie natuurlijk te herhalen. Hij is op alle onderdelen gekwalificeerd. Datzelfde geldt voor Niels de Langen (1.28,04) die achter Kampschreur (1.20,74) het brons ophaalde. De Fransman Yohann Taberlet (1.26,24) pakte het zilver.

Zelfvertrouwen
Stuut veroverde vorig jaar twee bronzen WK-medailles op de super-G en de downhill. Op de speedonderdelen is hij daardoor geplaatst voor PyeongChang 2018. Op de technische onderdelen waaronder de slalom nog niet. Daar hoopt hij bij de World Cup in Kühtai (19 t/m 22 december) verandering in te brengen. “Dit geeft in ieder geval veel zelfvertrouwen”, vertelde hij na zijn overwinning in Landgraaf. “Niet alle internationale toppers waren er, maar het was wel een sterk deelnemersveld en het was een leuke wedstrijd. Een ijzige piste vind ik wel lekker.”

Thomas Mulder kon ook goed omgaan met de moeilijke omstandigheden en racete in 1.26,79 achter Stuut (1.25,33) naar het zilver. Het brons was voor de Rus Alexander Alyabyev (1.27,59).

Podium vrouwen staand Europa Cup paraskiën

Zilver voor Jochemsen
Anna Jochemsen liet ook van zich horen in SnowWorld. De 32-jarige vedette, die ook al zeker is van deelname aan PyeongChang, veroverde het zilver achter de Française Marie Bochet. Jochemsen hield onder meer de Russische Varvara Voronchikhina (brons) achter zich.

Bij de vrouwelijke zitskiesters veroverde Barbara van Bergen het brons achter de Zwitserse winnares Stephani Victor en de Japanse Yoshiko Tanaka. Net als Thomas Mulder en zitskiër Floris Meijer (DNF) hoopt zij zich in december op de World Cups nog te plaatsen voor de Paralympische Spelen. De vrouwelijke zitskiester die wel al zeker is van deelname in PyeongChang, Linda van Impelen, haalde de finish vandaag niet. Morgen werken de paraskiërs nog een Europa Cup af in Landgraaf.

(Bron: Nederlandse Ski Vereniging)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *