Paralympisch tennisser Jiske Griffioen stopt met topsport

De Amsterdamse tennisser Jiske Griffioen (32), winnaar van vijf paralympische medailles en vier Grand Slam-titels, heeft dinsdag aangekondigd een punt achter haar topsportcarrière te zetten.

“Aan alle mooie verhalen komt een eind,” schrijft Griffioen op Twitter. “Ik laat hierbij weten dat mijn tenniscarrière voorbij is.”

Vele prestaties
Griffioen is momenteel de nummer drie op de wereldranglijst van rolstoeltennissers. Op haar hoogtepunt, tussen 2015 en 2016, was ze twee jaar de nummer een nadat ze achter elkaar de Australian Open en Roland Garros won. Dat jaar werd ze ook door NOC*NSF uitgeroepen tot Nederlands paralympisch sporter van het jaar.

In de dubbel wist ze alle vier de Grand Slams te winnen. Ze won in haar carrière vijf paralympische medailles. Na twee zilveren medailles en een bronzen medaille in 2008 en 2012, wist ze tijdens de spelen in Rio de Janeiro in 2016 goud te pakken bij de singles en de dubbel.

Amsterdam
In Amsterdam is de sporter meerdere keren geëerd. In 2016 werd ze de Amsterdamse sportvrouw van het jaar. Tijdens dezelfde ceremonie ontving ze de Andreaspenning, een onderscheiding voor Amsterdammers die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam.

Griffioen werd geboren met spina bifida, een open rug met lage uitval. Tot haar vierde kon ze redelijk lopen, maar daarna belandde ze na een operatie in een rolstoel. Sinds 2010 woont ze in Amsterdam en trainde hier met haar coach Dennis van Scheppingen bij tennisclub Amstelpark. Ze studeerde sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy.

Lees ook ‘Waarom het vuur niet meer brandde bij Jiske Griffioen’ van het AD.

(Bron: AD.nl)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *