Overheid mist doel banen voor mensen met handicap

25 februari 2016 - Redactie Support Magazine

De overheid slaagt er niet in het goede voorbeeld te geven waar het gaat om de creatie van banen voor werknemers met een beperking. Een aantal overheidswerkgevers heeft het thema laag op hun prioriteitenlijstje, en de tussentijdse doelstelling van 3000 extra banen voor mensen met een arbeidshandicap zal naar verwachting gemist worden later dit jaar.

Dat blijkt uit een rapportage van banenambassadeur Hans Spigt gericht aan Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken. Spigt is begin vorig jaar door staatssecretaris Klijnsma (SZW) benoemd om 25.000 extra arbeidsplaatsen voor zwakkere groepen te helpen realiseren bij de overheid. Die banen zijn onderdeel van de banenafspraak die bedrijven, vakbonden en de overheid in 2013 maakten om voor 2026 minimaal 125.000 plaatsen te creëren.

Bezig met reorganiseren

Spigt waarschuwde in augustus al dat de overheid achterliep op het bedrijfsleven. Hij stelde ook vast dat veel werkgevers in de publieke sector te druk zijn met het verwerken van eerdere bezuinigingen en reorganisaties om ook nog ruimte te maken voor mensen met beperkingen. Een terugkerend probleem is dat het creëren van banen voor mensen met een handicap verdringing van bestaande werknemers met zich meebrengt.

Onder meer het basisonderwijs is ver verwijderd van zijn individuele doel, maar ook de ministeries van Financiën en Veiligheid & Justitie hebben grote achterstanden, blijkt uit het rapport. Hoe belangrijk het onderwerp wordt gevonden, verschilt per sector. Een aantal werkgevers was überhaupt niet goed op de hoogte van de opdracht. De politie komt er pas in 2017 serieus aan toe.

Wel ambitie, weinig actie

Overheden zijn vaak slechts experimenteel bezig met het bedenken van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Goede voorbeelden 'staan nog te veel op zichzelf', aldus Spigt. De ambitie is vaak wel aanwezig, maar wordt nog te weinig vertaald in actie.

Voorlopers zijn de provincies, die hun doelstellingen al gehaald hebben, en de gemeenten, die goed op koers liggen. Spigt heeft een klankbordgroep opgericht om achterblijvers kritisch te volgen en de aanpak beter te coördineren.

Boete voor overheid

Het ministerie van Sociale Zaken zegt in een reactie dat het nog geen conclusies wil trekken, en wacht het definitieve aantal extra banen af. Dat is in juni bekend. Staatssecretaris Klijnsma zei eerder tegen radiozender BNR dat het 'geen gezicht' is dat de overheid er niet in slaagt voldoende plaatsen te maken. Ze dreigde toen ook overheden boetes op te leggen.

Sociale Zaken maakte dinsdag bekend dat het laagdrempeliger wordt voor werkgevers om mensen met een handicap aan te nemen en subsidies aan te vragen.

(Bron: FD.nl)

Altijd op de hoogte blijven?