Onrust onder Wajongeren over dreigende korting

Ongeveer 75.000 Wajongeren kregen de afgelopen maanden een verontrustende brief op de mat. “U bent arbeidsgeschikt en daarom krijgt u per 2018 minder uitkering”. Hoewel het korten op de uitkering al een paar jaar geleden is afgesproken, ontstaat er nu onrust.​

Want de bezuiniging voelt, nu de economie aantrekt, onrechtvaardig. Ook zouden extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking, maar volgens de Wajongeren is er voor hen nog steeds geen geschikt werk.

Gevoel van straf
Anne Houtsma is een van de Wajongeren die boos is. Ze is 35 en zit sinds 2006 in de Wajong. Ze lijdt aan het relatief onbekende VCF-syndroom; er ontbreekt een klein stukje informatie op het tweentwintigste chromosoom. Voor Anne betekent dit dat ze moeite heeft om veel prikkels te verwerken en dat ze snel moe is. Hoewel ze verschillende opleidingen heeft afgerond en regelmatig baantjes aangaat, merkt ze dat het tot nu toe nog niet lukt om voor langere tijd een contract te krijgen. Nu ze ook nog in 2018 gekort wordt, voelt ze zich gestraft, omdat ze ondanks haar ziekte nog arbeidsvermogen heeft.

Sneller aan het werk
In 2013 werd besloten dat de Wajong, nu nog 75% van het minimumloon, in 2018 terug moet naar 70% van het minimumloon. Voor een alleenstaande Wajongere betekent dit al snel dat ze bijna 80 euro per maand minder ontvangen. De regering wilde met de maatregel niet alleen bezuinigen, maar ook werd er in de Participatiewet afgesproken dat er vanaf 2015 extra banen zouden komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Hierdoor zouden de Wajongeren met een arbeidsvermogen sneller aan het werk kunnen gaan.

FNV: korting terugdraaien
Vakbond FNV, ondertekenaar van het akkoord uit 2013 waarin de korting werd afgesproken, wil nu ook dat de korting wordt teruggedraaid. De bond stuurde een brief hierover aan de informateur. Zij vinden dat de bezuiniging onnodig is. Maar vooral wijzen zij erop dat de beloofde banen er niet zijn. Er zijn sinds 2015 bijna 23.000 banen bij gekomen. Ten eerste is dat niet genoeg voor de 75.000 gekorte Wajongeren, maar daarnaast blijkt ook dat het werk vaak niet geschikt is.

Het protest is in de Tweede Kamer ook te horen. Begin juli bracht SP’er Jasper van Dijk een motie in stemming om af te zien van de korting. Doordat de formatiepartijen niet instemden haalde de motie het niet. Maar Van Dijk geeft niet op.

Tv-uitzending
Dit verhaal wordt nader toegelicht in de tv-uitzending van EenVandaag op maandag 17 juli. Daarin gaat EenVandaag gaat langs bij Wajongere Anne Houtsma en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Aan onderzoeker bij het SEO Lucy Kok vragen we of het terecht is dat de korting toch wordt doorgevoerd.

(Bron: EenVandaag)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Onrust onder Wajongeren over dreigende korting

  1. h van der weide
    13 juli 2017 at 23:51

    mijn zoon heeft ook een wajong uitkering maar werkt ook hele dagen hij heeft nu al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen hij maakt zich dan ook vreselijk zorgen deze korting betekent vooerhem waarschijnlijk dat hij zijn appartementje moet verlaten en weer bij mij in gaat wonen want die korting is net te veel

  2. Elly Hanegraaf
    20 oktober 2017 at 08:17

    je gaat er sowieso op achteruit ieder jaar weer want je krijgt de volledige arbeids korting niet toch werkt hij 40 uur per week dat is voor onze zoon die trouwens een lichte vorm van autisme heeft en een volledig afgeronde op leiding op middelbaar niveau in het groen een zure appel. Hij werkt nu 11 jaar op 60/ 40 Basis en komt zo’n 11x 2000euro tekort omdat hij de heffings kortingen over zijn uitkering 40% niet krijgt , dit vind ik oneerlijk en ik denk velen met mij Er zijn ook mensen die nog nooit hebben gewerkt en alle voordeeltjes hebben en die worden op de bijna nooit zieke en meest trouwe werknemers gekort pure diefstal alleen de werknemer wordt er beter van volgens mij spelen werkgevers en UWV samen onder een hoedje. ik zie graag een reactie tegemoet MVG Elly Hanegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *