Minister gaat na of kind ouder moet verzorgen

Hugo de Jonge. Foto via Rijksoverheid

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat na of jonge kinderen soms verplicht worden te zorgen voor hun ouders. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema krijgen zieke ouders minder uren zorg en huishoudelijke hulp als ze kinderen hebben van vijf jaar of ouder.

De instanties zouden erop rekenen dat deze kinderen een deel van de zorg voor hun rekening nemen. Agema vreest dat jonge kinderen daardoor gedwongen worden mantelzorger te worden voor hun ouder. Ze wil dat voortaan kinderen pas meegeteld worden als ze vijftien jaar of ouder zijn.

Afwas
De Jonge gaat bekijken of de regel inderdaad zo in elkaar zit en dit gevolg heeft. Hij meent dat van kinderen niet wordt verwacht dat ze meedraaien in de professionele zorg, maar dat het gaat om karweitjes die van ieder kind kunnen worden gevraagd. “Mag je van een kind verwachten ook even te helpen de vaatwasser in te ruimen? Daarop is het antwoord natuurlijk ja.”

Alarm
De Kinderombudsman sloeg afgelopen week alarm over kinderen met een ouder die een ziekte, depressie, verslaving of handicap heeft. Hulpverleners hebben te weinig oog voor deze kinderen, stelt Margrite Kalverboer. De jeugdzorg heeft hen vaak niet in beeld, omdat ze zelf geen problemen hebben of veroorzaken of die zelfs verdoezelen om hun ouder niet tot last te zijn.

Mentor
D66-Kamerlid Rens Raemakers vroeg daarom minister De Jonge naar de Kamer te komen en dringt bij hem aan op een actieplan. De Jonge hamert erop dat de hulpverleners van de ouder ook moeten nagaan hoe het met de kinderen is. Ook wil hij dat kinderen vaker worden bijgestaan door een mentor, die kan meedenken en meehelpen. Mocht er toch meer nodig blijken, dan wil hij daarover nadenken.

(Bron: DeLimburger)

Facebook Twitter Email

  3 comments for “Minister gaat na of kind ouder moet verzorgen

 1. 6 juni 2018 at 14:37

  Verschillen gemeentes hierin, dat dit nu nog nagegaan moet worden? Voor mij was het meteen al duidelijk dat kinderen vanaf 12 jaar deels mee moeten helpen in het huishouden en huisgenoten vanaf 18 jaar moeten alles over kunnen nemen. Niet dat ik daar een voorstander van ben, maar ik snap niet waarom het uitgezocht moet worden. Dit staat toch gewoon vast?

  • willem heitlager
   6 juni 2018 at 15:20

   en als je schoolgaande kinderen hebt?, vwo’rs zitten langer op school EN moeten studeren

 2. Paula
  8 juni 2018 at 20:14

  Vanaf 5 jaar is veel te jong. Ik hoorde van iemand waarvan het kind van 5 jaar de boodschappen moet doen van de gemeente. Ze verwachten dat zo’n jong kind dat kan! Dat is toch raar? Hebben ze zelf geen kinderen?
  Ik ben volwassen en zorg gedeeltelijk voor mijn ouders, maar ik vind het nog zwaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *