Matijn Nijhuis: ‘Cerebrale parese betekent harder knokken’

Foto via YouTube

NOS-nieuwslezer en vlogger Matijn Nijhuis (43) is (ook) geboren met cerebrale parese. Niet alleen dankzij zijn groeiende bekendheid en populariteit is hij een goede ambassadeur voor mensen met CP; hij weet mensen vooral te raken met zijn talenten, humor, doorzettingsvermogen en optimisme.

Momenteel werkt Matijn als nieuwslezer bij NPO Radio 2. Daarnaast zet hij elke avond rond 23.00 uur een nieuwe filmpje op YouTube. Een soort videodagboek levert dat op. De korte filmpjes zijn heerlijk om naar te kijken, zo vindt zijn groeiende schare fans. Vooral omdat hij zelfspot niet schuwt. De laatst tijd vertelt hij in zijn vlogs iets meer over leven met CP. “Het is me door andere patiënten en hun ouders gevraagd om bij te dragen aan de bekendheid van de aandoening.”

Valse hoop
“Het idee dat ik een soort voorbeeldfunctie bekleed voor ouders van kinderen met CP, ontroert me. Het geeft een bijzonder goed gevoel dat ik laat zien dat er een mooi voorland kan zijn. Ik heb een geweldige baan, beleef avonturen en ben gelukkig met Bram. Tegelijkertijd kan ik van mijn rol als boegbeeld ook zenuwachtig worden. Geef ik geen valse hoop of stel ik mensen niet teleur als ik met een stok loop of zelfs in een rolstoel zit. Op dit moment beleef ik weer een slechtere periode. Ik word al zo’n tien jaar behandeld met botox. Dat ontspant mijn spieren waardoor ik veel beter kan bewegen. Helaas mogen die injecties maar vier keer per jaar gegeven worden. De botox is eerder uitgewerkt dan ik zou willen en dan ga ik behoorlijk stuntelen.”

Donderdag kreeg Matijn het eerste exemplaar van ‘Ik kan er nét niet bij’ overhandigd. Een boek vol memoires van een vader met een zorgtweeling. Een van de twee broers heeft, net als Matijn, een hersenbeschadiging. “Ter voorbereiding ging ik op bezoek bij Willem. Dat was behoorlijk confronterend: ik zag mezelf weer lopen als klein mannetje. Ik maakte een video van Willem en liet die aan mijn ouders zien. Die zagen dat ook. Willems situatie is absoluut vergelijkbaar met die van mij.”

[…]

Lees het volledige artikel op de website van Haarlems Dagblad.

(Bron: Haarlems Dagblad)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *