Marc de Hond boos op Transavia om gebrek aan rolstoel aan boord

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft een boos bericht op Facebook geplaatst over het gebrek aan goede voorzieningen voor reizigers met een beperking op vluchten van Transavia.

Marc de Hond is momenteel op vakantie, een vlucht van bijna vier uur met Transavia. Maar de maatschappij heeft aan boord geen faciliteiten voor reizigers met een handicap wanneer zij naar het toilet moeten. Dat vindt Marc niet kunnen.

Protocol
“Andere maatschappijen hebben een klein rolstoeltje aan boord”, legt hij uit. “Daarmee kunnen mensen met een handicap naar het toilet als dat nodig is.” Maar Transavia bood deze mogelijkheid niet op de heenvlucht. Daarom zocht Marc de Hond contact met de vliegmaatschappij. “Zij stellen dat het protocol in zo’n geval is dat de stewardess medepassagiers zoekt die mij naar het toilet willen tillen.”

Minirolstoel
Dit protocol is volgens De Hond strijdig met de Nederlandse wet, die sinds 1 januari voorschrijft dat bedrijven kleine aanpassingen moeten doen om hun faciliteiten toegankelijk te maken voor mindervaliden. “Ik snap dat ze geen nieuw vliegtuig kopen. Maar zo’n minirolstoel is een paar honderd euro. En behalve dat ik me er zelf heel ongemakkelijk onder zou voelen, kan ik me ook voorstellen dat medepassagiers er niet op zitten te wachten om een onbekende met een handicap op het toilet te zetten.”

Pietluttig
Het bericht van De Hond op Facebook werd in een paar uur tijd meer dan 40.000 keer gedeeld. Onder meer cabaretier Jochem Myjer maakte zich op Twitter boos over het verhaal en deelde het filmpje met zijn volgers. “Misschien ben ik heel pietluttig. Maar ik vind dit geen relaxte oplossing, en ook niet van deze tijd”, besluit De Hond zijn bericht.

Transavia was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

(Bron: RTL Nieuws)

Facebook Twitter Email

  5 comments for “Marc de Hond boos op Transavia om gebrek aan rolstoel aan boord

 1. W. Tik
  8 september 2017 at 19:32

  Bizar, dat dit dus nog steeds “gewoon” lijkt te zijn. Nederland loopt hier in ieder geval niet voorop en wil dis ditkeer het beste jongetje van de klas zijn.
  Triest heel triest.

  W. Tik

 2. Magda
  9 september 2017 at 10:26

  Ook Tui heeft geen rolstoeltje aan boord, De laatste keer dat ik hier mee vloog, werd ik helemaal op rij 28 gezet en moest aan het raam. De reden daarvoor was dat als er iets zou gebeuren ik een obstakel zou zijn voor mijn medepassagiers en in feite dan werd opgegeven. Het kan dus nog gekker. , Transavia regelt de zitplaatsen in ieder geval wel netjes voorin. Ik heb zelf maar een mini rolstoeltje ontworpen dat ik meeneem (helemaal uit elkaar gehaald in een reistas).

  • willem heitlager
   22 september 2017 at 17:19

   laat de tekeningen eens zien aan de luchtvaartmaatschappijen bijv KLM
   die zullen meer dan welwillend zijn om deze te maken en aan boord te nemen

 3. PHJ
  9 september 2017 at 23:28

  Eer we in het passagiers- vliegverkeer kunnen spreken van een inclusieve samenleving, is er nog veel werk te verzetten. Waar we in het (verre) verleden nog te maken hadden met ‘natte’ en ‘droge’ accu’s’ bij elektrische rolstoelen; ben je als reiziger met een rolstoel, hand- of elektrisch, anno 2017 nog steeds een uitzondering in het vliegverkeer. Terwijl, ik zou denken dat we tegenwoordig wel aan (een paar) te verschuiven stoelen toe zijn waarvoor in de plaats een rolstoel zou kunnen staan! Met inachtneming van de benodigde veiligheidsmaatregelen; ik zou er graag over meedenken!

  PHJ

 4. PHJ
  9 september 2017 at 23:33

  Overigens, is bovengenoemde ervaring vanuit het verleden. Tegenwoordig, ben ik angstiger om te vliegen.

  PHJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *