Historisch goud voor zitskiër Jeroen Kampschreur

Jeroen Kampschreur viert zijn gouden medaille met coaches Nick Elsewaerd (links) en Falco Teitsma. Foto: Jurjen Engelsman.

“Ongelofelijk gaaf. Ik denk niet dat ik het al besef. Als ik die gouden plak binnen heb, ga ik er goed naar kijken en zorg ik dat het een schitterende herinnering wordt.” Was getekend: paralympisch kampioen Jeroen Kampschreur. Vandaag won hij goud op de supercombinatie.

Kampschreur stond na het eerste onderdeel van de combinatie, de Super-G, op een derde plaats in het tussenklassement. Het verschil met de Noor Jesper Pedersen, die aan de leiding ging, was minimaal: slechts 0.83 seconden. De Fransman Frédéric François stond op plaats twee. Met een aanvallende slalomrun maakte de Nederlander het verschil met Pedersen meer dan goed. François won het zilver, Pedersen brons.

Alles verliep volgens Kampschreur volgens plan: “In de Super G heb ik alles op alles gezet. Het was niet mooi, maar niemand kwam mooi naar beneden. Ik wilde vol risico gaan. Ik ben niet de beste speedskiër, moet zorgen dat mijn achterstand zo klein mogelijk is. En dat verschil dan goedmaken op de slalom.”

Bam, bam, bam
Na een lange dag, met veel wachten, was de 18-jarige zitskiër duidelijk de snelste op de slalom; de meest technische skidiscipline. “De slalom is het leukste van de dag”, glundert hij. “Het is op zo’n dag moeilijk je concentratie vast te houden, gefocust te blijven. Maar zodra je die eerste poort pakt, zit je gelijk weer in het ritme: bam, bam, bam, plastic palen tegen de grond slaan. Dat is zo leuk, zo lekker.”

Kampschreur klokte de tot dan toe snelste tijd, daarna moesten alleen François en Pedersen nog naar beneden komen. Dankzij het scorebord onderaan de piste hadden de Nederlandse fans al snel door dat het wel goed zat. Bij ieder meetpunt liep de achterstand van de concurrenten op. Toen dat bij het laatste meetpunt van de Noor al boven de seconde zat, ontplofte het oranje vak. De bevestiging bij de finish zorgde voor nog meer euforie. Dwars door alle beveiliging heen snelde de familie van de kersverse kampioen naar hem toe.

Historisch goud
In meerdere opzichten is de titel van Kampschreur een historische medaille. Het is de allereerste paralympische skimedaille ooit én het is voor het eerst dat Nederland op één Paralympische Spelen meer dan één gouden medaille wint. “Dat maakt het extra bijzonder”, erkent de kampioen. “Voor de sport is dit zo gaaf. En het is ook meteen een gouden medaille. Wereldkampioen, paralympisch kampioen; we hebben ze binnen.”

Nederlandse prestaties
Achter Kampschreur eindigde Niels de Langen als achtste. Daar was hij zeker tevreden mee. Anna Jochemsen en Jeffrey Stuut kwamen niet aan de finish, zitskiester Linda van Impelen werd gediskwalificeerd na het missen van een poortje.

Jeroen Kampschreur oppermachtig op het slalom-onderdeel:

(Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *