Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

Van links naar rechts: Jenny Smits, Esther Vergeer, Perez Dalloe, Femke Halsema en Gerard de Nooij. Madurodam plaatste voor de gelegenheid een rolstoellift voor een grachtenpand.

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven afgelopen donderdag het startsein voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre hun gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking.

De aftrap van de verkiezing vond plaats in Madurodam. Voor de gelegenheid werd de miniatuurstad van het Haagse themapark toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. De Alkmaarse kaasmarkt werd voorzien van een blindengeleidepad en een Amsterdams grachtenpand van een rolstoellift. “Een mooie stap op weg naar een toegankelijk Nederland”, aldus Femke Halsema, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

“Mensen met een handicap ervaren nog te veel belemmeringen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving”, vertelt Halsema. “Stations zijn bijvoorbeeld vaak beperkt toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. En als je in een rolstoel zit kun je niet zomaar spontaan met de trein.”

Esther Vergeer, chef du mission voor de Paralympische Winterspelen, heeft ook voorbeelden te over. “Als ik geld wil pinnen bij een pinautomaat kunnen mensen achter mij in de rij makkelijk meegluren, omdat de toetsen hoger zijn dan mijn rolstoel”, vertelt Vergeer.

Positief aanspreken
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. “Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking”, vertelt Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd.

Gemeente beoordelen
Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. Ze maken kans op een toegankelijk dagje uit. Beoordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt.

De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

  1. Manja Ellenbroek
    29 september 2017 at 20:41

    Aanmelden als Google guide om je mening te geven over locaties Er wordt altijd gevraagd of een locatie toegankelijk is.
    Manja Ellenbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *