Ervaringen delen vermindert stress: dat kan op de Naasten Ontmoetingsdag

Foto via Naasten in Beeld

Op zaterdag 26 mei 2018 vindt de tweede landelijke Ontmoetingsdag voor Naasten plaats in Soesterberg met medewerking van Martin van Rijn. Naasten ervaren veel stress, soms zelfs meer dan de patiënt zelf, zo blijkt uit onderzoek. Ze lopen hierdoor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als hart- en vaataandoeningen en depressies. Lotgenotencontact en juiste informatie helpen.

Ingrijpende aandoeningen hebben een grote impact op het leven van alle betrokkenen. Dat wordt vaak vergeten. Alle aandacht gaat vooral naar de patiënt en soms naar de naaste als mantelzorger. Maar niet alle naasten zijn mantelzorger. Bovendien zijn naasten gewoon mens en niet alleen verzorger; mensen met eigen vragen, gevoelens en behoeften.

Naasten in Beeld
Het platform Naasten in Beeld is een samenwerking van zes patiëntenorganisaties. Het heeft de vragen en behoeften van naasten van iemand met een hart- of vaataandoening geïnventariseerd en samengevat in een whitepaper.

Onzekerheid, eenzaamheid, rolverandering en vermoeidheid worden veel genoemd. Er is vooral behoefte aan informatie, lotgenotencontact en hulp bij het beantwoorden van de vraag: ‘Hoe vertel ik het mijn kind?’

Informatie en lotgenotencontact
De onlangs gelanceerde website www.naasteninbeeld.nl geeft met de wegwijzer antwoord op de meest gestelde vragen door naasten. Deze zijn vaak anders dan die van de patiënt. Daarnaast zijn er ervaringsverhalen te vinden en mogelijkheden voor lotgenotencontact. Uit dit lotgenotencontact wordt veel steun ervaren. Daarom wordt op 26 mei 2018 de tweede landelijke ontmoetingsdag exclusief voor naasten georganiseerd. De focus ligt op naasten van iemand met een hart- of vaataandoening. In Nederland hebben 1,4 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. Het aantal naasten van deze patiëntengroep is een veelvoud ervan.

Plaats: Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 te Soesterberg
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: Gratis, inclusief lunch

Voor meer informatie en inschrijven ga je naar de website.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *