Celstraf ‘Blade Runner’ Pistorius ruim verdubbeld in hoger beroep

Oscar Pistorius

De Zuid-Afrikaanse paralympisch atleet Oscar Pistorius is vrijdag door het Hooggerechtshof tot dertien jaar en vijf maanden cel veroordeeld wegens de moord in 2013 op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Eerder was hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De aanklagers gingen in hoger beroep omdat ze de straf van zes jaar ‘schokkend laag’ vonden en er voor moord in Zuid-Afrika in beginsel minimaal vijftien jaar cel staat.

Inbreker
Op Valentijnsdag in 2013 schoot Pistorius zijn vriendin dood in het toilet in hun huis. De atleet verklaarde later dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond.

Dat Pistorius aan een inbreker dacht, deed volgens het OM niets af aan de ernst van het misdrijf. Wat betreft de rechter was er wel degelijk sprake van moord: Pistorius gebruikte een dodelijk wapen en vuurde dit vier keer af, terwijl hij wist dat er iemand in de badkamer was. Ook gaf hij geen waarschuwingsschot.

Maar er waren volgens de rechter ook verzachtende omstandigheden. De paralympisch kampioen liep op zijn stompjes naar het toilet toe, waardoor hij eerder verklaarde zich onzeker en kwetsbaar te hebben gevoeld. De rechter gelooft deze verklaring en denkt dat Pistorius oprecht berouw heeft. ‘Hij nam direct stappen om het leven van het slachtoffer te redden.’

Sportgeschiedenis
In de zomer van 2011 schreef Pistorius sportgeschiedenis toen hij als eerste atleet met een handicap meedeed met de ‘gewone’ atleten bij de wereldkampioenschappen atletiek in Zuid-Korea. Een jaar later bereikte de faam van de Zuid-Afrikaan met twee protheses van carbon een hoogtepunt.

‘Blade Runner’ nam deel aan de Olympische Spelen in Londen. Kort daarna was hij de publiekstrekker op de Paralympische Spelen, waar hij op de 400 meter zijn zesde gouden medaille veroverde.

Meer lezen over Oscar Pistorius

(Bron: Volkskrant)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *