Canadese politicus in rolstoel raakt baan kwijt vanwege #MeToo

Kent Hehr (rechts). Foto via Flickr/Premier of Alberta

Een vooraanstaande Canadese politicus, Kent Hehr, is afgetreden omdat hij ervan wordt beschuldigd dat hij zich seksueel intimiderend heeft gedragen tegenover vrouwen.

Minister Hehr van Sport vertrekt omdat vrouwen op Twitter zeggen dat ze zich in zijn omgeving onveilig voelden vanwege zijn herhaaldelijke ongepaste opmerkingen, zoals “Je bent mjammy.” Er komt een onderzoek naar deze beschuldigingen, maar Hehr krijgt van premier Trudeau niet de kans om de uitkomsten daarvan af te wachten.

“We nemen als kabinet beschuldigingen van wangedrag zeer serieus. Het is belangrijk om vrouwen te steunen die met die beschuldigingen komen en dat zullen wij dus ook doen”, liet Trudeau weten vanuit Davos, waar hij het World Economic Forum bijwoont.

Grof
Hehr is vaker in het nieuws geweest vanwege zijn soms grove opmerkingen. Tegenover een groep mensen die ernstige fysieke beperkingen hebben ten gevolge van het beruchte slaapmiddel Softenon zei hij: “Jullie hebben het zo slecht nog niet. Iedereen in Canada heeft wel een jankverhaal.” Hehr, die zelf in een rolstoel zit, was ook minister voor mensen met een beperking. Hij gaf in december toe dat zijn gedrag soms “bot” en “onbehoorlijk” is.

Kent Hehr is, naast zijn collega Patrick Brown (die op dezelfde dag af moest treden vanwege soortgelijke beschuldigingen van seksuele intimidatie), de meest prominente Canadese politicus die tot nu toe onder druk van de #MeToo-beweging is vertrokken. Premier Trudeau legt veel nadruk op gelijkwaardigheid: zo bestond zijn kabinet toen het in 2014 aantrad uit evenveel mannen als vrouwen.

Foto via Flickr/SpecialOCanada

(Bron: NOS)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *