Blog #2: Monique’s ervaring met leefstijlprogramma

Zelfs niets doen kost je 1300 tot 1400 kilocalorieën!

Je lichaam is een ingenieuze machine. Er gebeurt veel van binnen wat we niet zien, denk aan ademhalen en de werking van de darmen, nieren en lever. Al deze processen hebben brandstof nodig. Wanneer je wilt afvallen, ben je veelal geneigd minimale voeding tot je te nemen. Maar eigenlijk slaat je lichaam hier juist van op slot. Het heeft voeding nodig om het motortje brandend te houden. Ook al doe je niets, dus als je plat op bed ligt en alleen maar ademhaalt, heb je toch zo’n 1300 à 1400 kilocalorieën nodig.

Hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt verschilt natuurlijk per persoon. Dit hangt af van of je een man bent of een vrouw, hoe je bouw is, wat je doel is; afvallen, op gewicht blijven of aankomen en hoe je leven eruit ziet. Ben je bijvoorbeeld dagelijks fysiek actief of leid je voornamelijk een zittend bestaan?

Al deze punten worden meegenomen door de coach van Body Support bij het bepalen van je weekmenu. Omdat ik, ondanks dat ik een actief bestaan leid, toch vooral zit en een paar kilo wil afvallen, komen we uit op 1350 kilocalorieën per dag.

Dagelijkse indeling
De hamvraag is: wat eet je? Waar bestaan die kilocalorieën uit? In mijn geval bestaan de 1350 kilocalorieën die ik op een dag eet voor 50% uit koolhydraten, voor 20% uit eiwitten en de andere 20% uit vetten. Vetten heb je nodig, maar je verbrandt ze minder snel. Vandaar dat je hiervan niet te veel moet eten. Eiwitten, het andere vijfde deel, zitten vooral in vlees. Tegenwoordig hoor je veel over koolhydraatarme diëten. Bij deze levensstijl bestaat juist de helft van de voedingsmiddelen die ik per dag eet uit koolhydraten. Denk hierbij aan brood, pasta’s, rijst, fruit en zoet beleg zoals honing. Hierdoor kom je, zonder hongergevoel, prima de dag door. En het levert de energie die je nodig hebt.

Mijn favoriete gerecht: kip kerrie (zelfgemaakte saus, maar kan ook gewoon uit een zakje van de Jumbo) met peultjes en doperwten. Heerlijk gecombineerd met ananas!

Op het menu
Wat ik diezelfde dag nog meer heb gegeten, naast het grote glas water dat ik bij iedere maaltijd drink?
Te beginnen met het ontbijt:

  • Twee volkorenboterhammen met filet americain

Als tussendoortje:

  • Banaan en appel

Voor de lunch:

  • Twee volkorenboterhammen met mosterd, honing en gegrilde ham

En als tweede (middag) en derde (avond) tussendoortje:

  • Eén kom heldere soep met een volkoren knäckebröd met roomboter, peper en zeezout
  • Twee stuks volkoren knäckebröd met zachte geitenkaas en honing

Volgende blog
Lekker of lekker!? In mijn volgende en tevens laatste blog zal ik met jullie het eindresultaat delen. Hoe voel ik me? En ben ik afgevallen? Ciao ciao!

Heb je de vorige blog gemist? Je kunt Monique’s start met het leefstijlprogramma hier teruglezen.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *