Bibian Mentel laat haar leven niet verpesten door ‘kut kanker’

Acht keer werd ze genezen verklaard, in juli 2017 keerde de kanker opnieuw terug in het lijf van snowboardster Bibian Mentel. Ze is een knokker, een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste droom blijft dat ze op de Paralympische Spelen, in maart in PyeongChang, haar titel van vier jaar geleden kan verdedigen.

De vraag ‘hoe is het?’ heeft bij Bibian een beetje extra lading. Met een simpel ‘goed’ of ‘mwah’ komt ze niet weg. Het is eigenlijk de vraag: hoe gaat het met je gezondheid, is de kanker weg en als recente toevoeging: hoe houdt de titaniumconstructie het, die artsen in je nek hebben aangebracht? Om dat laatste even simpel uit te leggen: de artsen hebben eind vorig jaar een instabiele nekwervel bij Mentel verwijderd en vervangen door een titaniumconstructie. Zodat haar nek weer stabiel is en de vrees voor een dwarslaesie is weggenomen.

Ik merk dat ik het moeilijk vind om de vraag, die je normaal dagelijks tientallen keren uitspreekt, aan haar te stellen. Toch doe ik het. Bibian, hoe gaat het met je? De positivo die ze is, geeft antwoord: “Eigenlijk wel heel goed. Ik heb nog een beetje een stijve nek na de operatie aan mijn
nekwervel, morgen moet ik daarvoor nog een keer onder het mes en daarna kan ik me weer volledig op het trainen focussen.”

2017 was voor Mentel niet het makkelijkste jaar. Toch? Ze antwoordt bevestigend. In een flits neemt ze me mee door die 365 dagen. “Er werden nieuwe tumorcellen ontdekt en die moesten weggehaald worden, met als toetje een volledige verwijdering van mijn nekwervel. De artsen hebben er vertrouwen in, ik heb er vertrouwen in en ik hou het positief.”

Meer lezen over Bibian Mentel en het nieuwe boek ‘Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten’? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe februari-editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *