'MS-behandeling moet naar Nederland'

12 augustus 2016 - Redactie Support Magazine

Academische ziekenhuizen moeten stamceltransplantatie gaan aanbieden aan MS-patiënten. Dat zegt Jan van Amstel, de voorzitter van MS Vereniging Nederland tegen BNR.

Nu moeten patiënten nog uitwijken naar landen als Mexico of Zweden. Transplantatie betekent voor een deel van de patiënten dat schadelijke effecten van de zenuwziekte worden gestopt of zelfs worden teruggedrongen. Ook willen ze met verzekeraars kijken hoe zij de behandeling kunnen vergoeden. Dat kost nu zo’n 80.000 euro per patiënt.

Recente ontwikkelingen

Aanleiding voor het pleidooi van de MS Vereniging Nederland zijn recente ontwikkelingen op het gebied van stamceltransplantatie. "Wat juist de laatste tijd gebeurt, is dat er onderzoeksresultaten bekend worden die veelbelovend zijn", zegt Van Amstel. "Dat wordt gepubliceerd in gezaghebbende bladen. Dat heeft gemaakt dat wij zeggen: het wordt in het buitenland aangeboden, maar het zou erg mooi zijn als we dat in Nederland ook zouden kunnen doen."

Bij de behandeling wordt met immuuntherapie en reïntroductie van lichaamseigen stamcellen het immuunsysteem als het ware ge-reset. Het immuunsysteem wordt door middel van de lichaamseigen stamcellen vervolgens sneller opgebouwd, waardoor de kans op infecties en complicaties kleiner wordt en de MS verdwijnt.

Vaarwel rolstoel

MS-patiënt Boaz Spermon – die zelf te maken had met een agressief verloop van de zenuwziekte – onderging zelf de stamceltransplantatie in Zweden en kon daardoor zijn rolstoel vaarwel zeggen. "Ik woon nu sinds anderhalve week weer zelfstandig in Amsterdam en ga in september weer deels aan het werk, terwijl ik eerst in een rolstoel zat. Ik loop steeds beter en verder maar ben nog wel in herstel. Ik ben pas 10 weken uit het ziekenhuis."

Spermon zette een crowdfundactie op om de behandeling te bekostigen. Vervolgens startte hij in mei van dit jaar petitie die om de behandeling naar Nederland te halen. Die kreeg meer dan 40.000 handtekeningen, genoeg om de Tweede Kamer ernaar te laten kijken.

Luister ook naar het bijbehorende radiofragment van het interview met Boaz Spermon, en het interview met Jan van Amstel.

(Bron: BNR Nieuwsradio)

Altijd op de hoogte blijven?