MIT ontwikkelt zelfrijdende rolstoel

30 juni 2017 - Redactie Support Magazine

Door het kunstmatige intelligentie-laboratorium van MIT wordt al enige tijd gewerkt aan een zelfrijdende rolstoel. Zo'n zelfrijdende rolstoel kan een mooie tussenstap zijn op weg naar zelfrijdende auto’s en andere voertuigen. En juist de universiteit zelf blijkt een uitstekende omgeving om de rolstoel uit te proberen.

Net als bij een zelfrijdende auto is het idee van de autonome rolstoel dat met behulp van sensoren de juiste route wordt uitgestippeld, waarbij alle eventuele obstakels uit de weg worden gegaan. Links en rechts ontstaan wel mogelijkheden om zelfrijdende voertuigen in de praktijk te testen, maar er zijn ook nog veel struikelblokken. Wetgeving moet doorgaans worden aangepast om zulke tests überhaupt mogelijk te maken. Bovendien is de technologie nog verre van uitontwikkeld, wat ook bepaalde risico’s verbindt aan het uitproberen ervan.

Omgeving met mensen

TechCrunch meldt dat de zelfrijdende rolstoel een goede tussenstap is in de ontwikkeling van autonome voertuigen. Het gaat bijvoorbeeld allemaal veel langzamer en op kleinere schaal dan met een auto, waardoor de kans op consequenties als de techniek het laat afweten ook een stuk kleiner is. De rolstoel wordt getest in een omgeving waarin hij ook moet functioneren: met mensen die vaak ook met andere dingen bezig zijn dan om zich heenkijken.

De rolstoel wordt ontwikkeld door het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, kortweg MIT CSAIL. De sensoren moeten de omgeving van de rolstoel in kaart brengen, maar er is ook techniek voor locatiebepaling en aansturing van de motor aan boord. De rolstoel leert zijn omgeving kennen door een route die wordt ingesproken door de gebruiker of dienst zorgverlener. Vervolgens kan die route worden afgelegd door en commando te geven, zoals 'breng me naar de badkamer' of 'naar de supermarkt.'

Joystick

De oplossing is volgens bedenkers Seth Teller en Nick Roy met name geschikt voor mensen die niet (meer) mobiel zijn, maar nog wel over hun spraakvermorgen beschikken. Zij zien in de rolstoel ook een stap voorwaarts ten opzichte van besturing met een joystick. Daarbij raken gebruikers regelmatig muren en andere objecten. In het ideale geval behoort dat bij de zelfrijdende rolstoel tot het verleden.

(Bron: ZelfrijdendVervoer.nl)

Altijd op de hoogte blijven?