Finalisten Mis(s) Verkiezing gooien alles in de strijd

20 april 2017 - Redactie Support Magazine

Meer dan 150 vrouwen met een lichamelijke handicap zijn de strijd met elkaar aangegaan om bekroond te worden tot Mis(s) 2017. Van alle aanmeldingen zijn er nu nog 8 finalisten over, en die doen er alles aan om op te vallen zodat ze 6 mei met het felbegeerde kroontje naar huis kunnen gaan.

"Met de Mis(s) Verkiezing proberen we de aandacht te leggen op de persoon, maar ook op de handicap. De handicap zal als het ware shinen. We willen het totaalplaatje van deze meiden laten zien. Waardoor je ziet dat er kansen zijn en er power in zit," zegt initiatiefnemer Lucille Werner, die zelf ook een handicap heeft.

Onhandigheid

Tien jaar geleden was de verkiezing voor het laatst op tv. Deze werd toen gewonnen door Roos Prommenschenckel. Sindsdien is de positie van mensen met een handicap verbeterd, maar helemaal klaar is de emancipatie nog niet. "Het grootste probleem zit hem nog steeds in de onhandigheid naar mensen met een handicap toe. We weten niet zo goed houding te geven en we zijn er een beetje bang voor", zegt Werner.

Lees verder onder het filmpje

Marit Smit uit Utrecht vindt het dan ook belangrijk om mee te doen met de verkiezing. Ze is geboren met één arm en komt nog best vaak mensen tegen die niet weten hoe ze met haar handicap om moeten gaan. Maar op medelijden zit ze niet te wachten. "Tuurlijk, ik heb wel eens onzekere dagen en dat ik er van baal. Maar over het algemeen ben ik er prima mee en ben ik echt niet zielig."

Puberteit

In haar puberteit heeft Smit best geworsteld met haar handicap. Ook mede-finaliste Elianne Speksnijder uit Amersfoort liep toen regelmatig tegen problemen aan. "Als ik dan bijvoorbeeld iets moest afrekenen bij de kassa, dan zei de winkelmedewerker tegen m'n ouders hoeveel het kostte. Terwijl ik als 16-jarige gewoon foundation wilde kopen."

Maar inmiddels zijn beide vrouwen zich bewust van hun mogelijkheden en talenten. Zo doet Speksnijder modellenwerk en wil ze anderen er graag op wijzen dat je in jezelf moet geloven. "Ik wil vooral heel erg graag laten zien wat ik kan en wat ik bereikt heb dankzij of ondanks m'n handicap. Dus dat anderen dat ook kunnen!"

Ambitieus

Ook Smit is ambitieus en wil durven dromen. En misschien dat alle aandacht tijdens de Miss Verkiezing haar daar wel een handje bij kan helpen. "Ik zou het leuk vinden om te presenteren, dat doe ik nu ook al een beetje in vlogs. Het zou leuk zijn als dat er uit kan rollen. Maar uiteindelijk wil ik er vooral gewoon staan met andere vrouwen en een ander beeld laten zien van vrouwen met een handicap."

Al met al strijden Smit en Speksnijder dus niet alleen voor hun eigen dromen, maar juist ook voor alle mensen met een beperking. Volgens Lucille Werner is dat belangrijk, want in Nederland gaat het uiteindelijk om 1,8 miljoen mensen. "Dat zijn gigantische aantallen. Daarom is het belangrijk dat de Mis(s) Verkiezing dit belicht, er de focus oplegt en laat zien dat het dames zijn met veel potentieel!"

Schermen

Elke van Achterberg geniet bekendheid als rolstoerschermster. Na een slepende zenuwziekte werd haar linker onderbeen geamputeerd. Haar grote doel is deelname aan de Paralympische Spelen in 2020 in Tokio.

De publieksverkiezing wordt op 6 mei live uitgezonden op SBS6. Er zijn in totaal acht finalisten, die allemaal moeten proberen hun eigen stemmen te winnen.

(Bron: RTV Utrecht/Shownieuws)

Altijd op de hoogte blijven?