Ethiek en handicap

26 mei 2017 - Redactie Support Magazine

Een dokter heeft ethische normen, waaraan hij of zij zich strikt te houden heeft. Ethiek vormt een onmisbaar onderdeel van het medisch denken en handelen van (para)medici. Is het niet logisch dat ook professionals in de hulpmiddelenbranche zich bezighouden met ethische kwesties?

Het idee voor een beroepscode waarin zulke ethische normen en waarden worden geformuleerd, komt van Otwin van Dijk, nu burgemeester, maar destijds Tweede Kamerlid voor de PvdA. Tijdens een rondetafelgesprek over de Wmo opperde hij dat de professionals in de branche ook een eigen verantwoordelijkheid hebben, die verder gaat dan de wet- en regelgeving. Net zoals een dokter of een verpleegkundige kan immers een gehandicaptenprofessional geconfronteerd worden met ethische dilemma’s. Een arts mag iemand niet dood laten bloeden omdat de patiënt de juiste ziekenfondsdekking niet op zak heeft. De morele plicht van de dokter gaat in zo’n geval boven de economische overwegingen.

Ook een verstrekker van hulpmiddelen kan voor dilemma’s staan. Mag een rolstoelleverancier een cliënt die midden in het bos, bij 5 graden boven nul stilstaat, 4 uur laten wachten? Mag een ziektekostenverzekeraar het merk sondevoeding vervangen door een ander, zonder dat de gebruiker van de sondevoeding daarover wordt geraadpleegd? Ethiek en “Zonder nu het antwoord paraat te hebben,” zegt mevrouw prof.dr. Inez de Beaufort, hoogleraar medische ethiek aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, “zou ik wel denken dat dit relevante vragen zijn, die een professional zich mag, of moet stellen. Je zou dat eventueel in een beroepscode kunnen vatten.”

Alles lezen van het gesprek tussen Support Magazine en prof.dr. Inez de Beaufort? Je kunt het volledige artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Altijd op de hoogte blijven?